zondag 20 oktober 2013

Herfstvakantie 2013 - Frankrijk

De reis
Vóór deze reis zijn we lid geworden van France Passion, een organisatie die ervoor zorgt dat o.a. (wijn)boeren campers toelaten op hun erf voor overnachting. Kosten 29 euro per jaar, terwijl de overnachting bij de boeren gratis is. Dat gaan we uitproberen! Verder gaan we op zoek naar Vincent van Gogh..


Dag 1:   vrijdag 18 oktober 2013
Ommen – Ronquières  (Bel) (via Zundert)  321 km  Gratis (N 50.60692– O 4.22285)

Deze eerste dag van de herfstvakantie vertrekken we om 10 uur uit Ommen en zetten koers naar eendorpje ten zuidwesten van Breda, gelegen aan de grens met België: Zundert.
De route voert na Breda eerst een stukje door België en vervolgens Nederland weer in. Hier, in het uiterste zuiden van Brabant, zette de jonge Vincent van Gogh zijn eerste stapjes.  Hij maakte er vast ook zijn eerste tekeningen hoewel niet bekend is dat er werken van van Gogh zijn die in Zundert zijn gemaakt.  In zijn geboortehuis aan de Markt 26, recht tegenover het schitterende stadhuis van Zundert, is Vincent van Gogh geboren en woonde hij de eerste 12 jaren van zijn leven. 




In dat huis is nu het VanGoghhuis gevestigd en dat bezoeken we vandaag. Isis past op de camper terwijl wij de expositie bekijken. Er zijn hier geen originele werken van van Gogh te vinden, maar de expositie is evenzogoed indrukwekkend. 

Als we alles (nou, laten we zeggen veel) weten over Vincent en zijn familie halen we Isis op en gaan lunchen bij de buren van Vincent, restaurant de Roskam. Na de lunch rijden we België weer in. Nog 130 km te gaan naar Ronquières, bekend van zijn “Hellend vlak”. Wat dat is leggen we nog uit. Via de drukke ring Antwerpen gaan we binnendoor naar de Belgische A12, en dat is geen succes. Hier kom je kruisingen tegen… écht, niet te geloven. Dan is, beste Ommenaren, de situatie bij onze Vechtbrug geweldig bedacht. Ook bij Brussel is het erg druk op deze vrijdagmiddag. Na vandaag even geen snelwegen meer voor mij, grrr. Als ten zuiden van Brussel de Tomtom eindelijk aangeeft dat we de snelweg mogen verlaten, komen we op zo’n onmogelijk klein en smal weggetje, echt het andere uiterste. Een weggetje van betonplaten, 2 ½ km lang, dwars door de weilanden en aan de zijkanten plassen en modder. Alsof we over een smalle verlengde kuilvoerplaats rijden. Kedeng kedeng, en alsjeblieft: geen tegenliggers! Ergens halfweg is een klein stukje wat breder en uitgerekend daar passeren we onze enige tegenligger. Hoezo mazzel? Maar het moet gezegd, de omgeving is mooi hier en het weer ook. Na dit spannende stukje weg is het nog 6 km naar onze eindbestemming van vandaag, Ronquières. Daarover morgen meer. De plek waar we staan is overigens groot en leeg.



Dag 2:   zaterdag 19 oktober 2013
Ronquières (Bel) – Sancourt (Fra)   139 km  Gratis (N 49.77349– O 3.04180)

Vandaag heerlijk uitgeslapen tot 9 uur. Vervolgens rustig ontbeten met ons bekende ontbijtje eitje en de afwas weggewerkt. Daarna zijn we naar het hellend vlak gewandeld. Dat hebben ze mooi gebouwd, die Belgen. In het kanaal zaten op deze plek meerdere sluizen om het hoogteverschil van ruim 60 meter te  overbruggen. Voor een schip duurde het 2 dagen voordat het verder kon varen. Nu is er dus het hellend vlak waarbij het schip een enorme bak met water kan invaren, dat vervolgens via een systeem van kabels en rails naar boven wordt getrokken. De oppervlakte van het water in de bak ligt uiteraard precies waterpas. Op het moment dat wij er zijn is er net een bak onderweg naar boven. Het gaat heel langzaam, maar een “reistijd” van pakweg een uur is een stuk sneller dat de 2 dagen van vroeger. 


Nadat we alles goed hebben bekeken wandelen we terug naar de camper en zetten koers richting Frankrijk. Via binnenwegen rijden we bijna ongemerkt Frankrijk binnen. Verderop volgen we een heel rechte weg van 10-tallen kilometers lang en rijden we richting onze eerste stop van France Passion in Sancourt. Het is een plek bij een eendenboer. Ze hebben een winkeltje waar je je kunt melden. Daar verkopen ze o.a. eieren. De plek is prima en het weer ook, we kunnen nog 1 ½ uur buiten zitten. 

Na een uurtje komt er een camper met een Engels nummerbord aanrijden. We komen al  snel aan de praat en deze mensen blijken vandaag ook voor het eerst een France Passion plek te bezoeken. Leuke mensen, van oorsprong uit Nieuw Zeeland, en op rondreis, ze willen door naar Spanje en Portugal. ’s Avonds wandelen we nog een eind met Isis.


Dag 3:   zondag 20 oktober 2013
Sancourt  - Auvers sur Oise   127 km   
Auvers sur Oise  - Mézières-en-Vexin    66 km  (N 49.16745, O 1.51592)

We worden weer tegen 9 uur, heerlijk uitgeslapen, wakker. Daarvoor heeft Dineke de haan al 3 keer horen kraaien, maar daar is verder geen onheil uit voortgekomen. Eerst gaat Nederland Zingt aan waarna we onder de klanken van het pianospel van onze wijkgenoot Henk Ruiter rustig toewerken naar ons ontbijt. We vertrekken om ongeveer 11.30 uur naar Auvers, een voorstad van Parijs. Dit was de laatste woonplaats van Vincent en dus ook de plek waar hij overleed, pas 37 jaar jong. Onderweg komen we door heel oud uitziende dorpjes, met tussendoor weer nieuwe huizen.  Het is soms een bizar gezicht. We maken nog een tussenstop bij de Mac, waar we contact hebben met het thuisfront. We rijden verder en naderen Parijs, en zien in de verte de Eiffeltoren hoog boven alles uitsteken. Als we bij Auvers aankomen is Parijs niet meer te zien door de heuvels die ervoor liggen. Auvers is duidelijk trots op haar voormalige bewoner, overal zie je borden en andere aanduidingen met betrekking tot de schilder.

We parkeren in het centrum en wandelen eerst naar het Mairie (Stadhuis), een geliefd object voor Vincent om te schilderen.

Tegenover de Mairie is de Auberge Ravoux waar Vincent een kamer had.

Verder wandelen we nog naar de Notre Dame d’ Auvers, met even verderop de begraafplaats. Hier liggen Vincent en zijn broer Theo begraven. Theo  woonde in Parijs en overleed een half jaar na Vincent. Theo had, toen hij overleed, een zoontje van 1. Dit zoontje, Vincent Willem, was de opa van de bekende cineast Theo van Gogh, die in Amsterdam werd doodgeschoten. Een bijzondere, creatieve en excentrieke familie…


Terug naar Auvers. Vincent maakte daar in zijn laatste levensjaar veel schilderijen. Op de plekken waar hij schilderde staan nu borden met het schilderij zodat je kunt vergelijken, zoals bij de Mairie en de Notre Dame. Erg mooi gedaan! 

Overigens zijn er vriendschapsbanden tussen Zundert en Auvers, wat ondermeer tot uiting komt in straatnamen. Zo is er in Zundert een Auvers Sur Oise-Straat en in Auvers heb je de Rue de Zundert. 

Tegen 4 uur vertrekken we weer uit Auvers en rijden naar onze volgende plek van France Passion in Mézières-en-Vexin. Via een heel mooie weg (de D14) en op het laatste wederom onmogelijke weggetjes belanden we uiteindelijk in het kleine plaatsje waar middenin het dorp boerderijen staan, waaronder de bedrijf van de familie Vard. We zijn de enige camperaars hier en krijgen een plek toegewezen door de alleen zodat we niemand in de weg staan. Terwijl in Auvers de zon volop scheen is het hier miezerig. Dus volgt een rustig avondje in de camper.





Dag 4:   maandag 21 oktober 2013
Mézières-en-Vexin -  Villecellier    163 km  (N 47.91753 O 1.38583)

Vanochtend kunnen we merken dat we op een landbouwbedrijf staan. Al vrij vroeg horen we trekkers ronken. Tegen half 9 staan we op en doen een gematigd ontbijtje. Na het ontbijt nog ff een bakkie koffie en afwassen en we kunnen weer vertrekken. We gaan af op de weerberichten en die geven aan dat het westen van Frankrijk onder invloed is van lage druk en dus depressies, en het midden en oosten goed weer zal hebben. Dus rijden we zuidwaarts en lichtelijk oost. De voorspelling komt uit want het weer is prachtig. Onderweg zitten we bij onze lunchstop op een mooie plek in de zon 1 ½ uur buiten.  Na dit prettige oponthoud rijden we verder naar onze volgende tussenstop, de Hyper-U. Even wat boodschappen ingeslagen en een nieuw speeltje voor Isis gekocht. 

Tenslotte nog even goedkoop getankt voor  € 1,30 p ltr, ook dat kan bij de Hyper-U! Hierna is het nog ruim een uur rijden naar onze volgende geplande overnachtingsplek in Villecellier, in de buurt van Orléans. We worden gastvrij ontvangen door Martine Masson die gelijk aanbiedt om ons rond te leiden over het erf van de boerderij. 

Dat aanbod nemen we graag aan. Gelukkig kan ze Engels en vertelt o.a. het volgende: moeder van 2 jongens en 1 meisje. Zij en haar man hebben hier een landbouwbedrijf, maar de woonden eerst in de Bourgogne. De jongens beheren nu de wijngaarden in de Bourgogne, maar ze hebben de wijnen ook hier. Ze brengt ons naar een heuse wijnkelder waar we de wijnen mogen proeven. 

We drinken een mousserende witte Champagneachtige wijn en een rode wijn. Heerlijk! Ze hebben ook de gewone witte wijnen en de rosé. Na het proeven worden we meegenomen naar het winkeltje waar we folders krijgen en 3 flesjes rode en 1 van de mousserende wijn kopen. 

Even later zetten we de camper op de prachtige plek aan de rand van het perceel. En we zeggen tegen elkaar dat dit precies is wat we in gedachten hadden toen we lid werden van de France Passion.




Dag 5:   dinsdag 22 oktober 2013
Villecellier  - Beaugency   28 km  (N 47.77910  O 1.63705)

Vandaag wordt een Iers front verwacht dat volgens de voorspelling veel regen gaat brengen, het eerst in het westen van Frankrijk. Daarom hebben we het plan opgevat om tijdig, voor de regen aan, oostwaarts te trekken. Na het ontbijt en een bakkie koffie maken we eerst nog al wandelend een rondje door het dorp. Villecellier is zo klein dat het niet eens op de borden bij de afslag enkele kilometers verderop staat. Het rondje is dan ook niet veel meer dan via de ene boerderij naar de andere. Terug bij het erf van de familie Masson nemen we alvast afscheid van de vrouw des huizes. Bij de camper besluiten we echter om nog even buiten te gaan zitten. Er is weliswaar niet veel zon maar de temperatuur is prima en het front nog in geen velden of wegen te bekennen! Ondertussen doet Albert een kleine schoonmaakbeurt van de camper want door het manoeuvreren op  de verschillende boerenerven was het niet meer om aan te zien aan de buitenkant. Uiteindelijk vertrekken we tegen 1 uur van deze mooie plek, met als doel een volgende wijnboer in Ste-Gemme En Sancerrois, een reis van ongeveer 140 km. Echter.. Na 28 km komen we door het schitterende middeleeuwse plaatsje Beaugency waar we niet anders kunnen dan stoppen. En ook nog precies op een gratis camperplek aan de natuurrivier de Loire. Een geweldige plek! 


Eerst maken we een wandeling door het stadje met haar middeleeuwse kerken en gebouwen. Ook zijn hier mooie pleintjes, steegjes en doorkijkjes naar de rivier. 

Op een plein zien we een prachtig standbeeld van Jeanne d'Arc die in 1429 het met haar leger over de brug trok om Beaugency te bevrijden. Haar standbeeld heeft dan ook een dominante plaats in het stadje. 

Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat ondanks de verwoestingen in de middeleeuwen en de 2e wereldoorlog er nog zoveel moois bewaard is gebleven in Beaugency. Wel werd het enorme kasteel in de loop der tijden tot een ruïne gereduceerd. 

Rustig wandelen we weer terug naar de rivier waar precies onder de oude brug een stroomversnelling is: aan de ene kant is de rivier rustig, aan de andere kant woest snelstromend. 

Terug bij de camper zetten we “het spul” buiten en genieten nog 2 uur van de natuur. We zien een eilandje in de rivier waar de grote zilverreiger parmantig rondwandelt over het kleine strandje. Dan kondigt de al voorspelde regen zich aan middels een aantal eerste druppels. We wachten de onvermijdelijke volgende fase van dit Ierse front niet af en gaan naar binnen vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de Loire en de oude brug uit de 14-de eeuw.

Meer info over Beaugency:



Dag 6:   woensdag 23 oktober 2013
Beaugency  - Ste. Gemme en Sancerrois    118 km  (N 47.77910  O 1.63705)

Als we rond 9 uur het eerste rolgordijn opentrekken blijkt het stralend weer aan de oevers van de Loire. Eerst even Isis uitlaten, het ontbijt klaarmaken en dan snel de stoelen naar buiten en genieten van de zon! 


De grote zilvereigers vliegen trouwens nog steeds af en aan. 
Dat houden we vol tot ongeveer half 3 als een nieuw Iers front zich aandient.  Voor ons het teken om verder te trekken. Ons doel vandaag is een wijnboer in de Loire streek, in het plaatsje Ste. Gemme en Sancerrois. De tocht van ongeveer 120 km kenmerkt zich door het wisselende landschap: van (zeer) vlak naar steeds meer heuvelachtig hoe dichter we ons doel naderen. Daarnaast krijgen we onderweg flinke buien te verduren maar als we aankomen bij de fam. Foucher is het (zo goed als) droog. We worden begroet door een dubbele regenboog!
We worden ontvangen door de “ouwe baas”, Daniël Foucher. Hij wijst ons een plek waar we mogen staan en nodigt ons gelijk uit om, nadat we ons hebben geïnstalleerd, binnen een kijkje te nemen. Dat nemen we graag aan, en een kwartiertje na aankomst (rond 5 uur) melden we ons bij de grote deuren van de grande cave (kelder) onder het prachtige woonhuis. Daar staat eigenaar Olivier Foucher met een assistente flessen te labellen. Omdat Olivier slechts gebrekkig Engels spreekt en wij vergelijkbaar Frans doen we  onze conversatie met handen en voeten. Maar we begrijpen elkaar prima! Olivier neemt ons mee naar de wijnproefruimte, waar we mogen proeven van de witte wijn, de rosé en de rode wijn (in die volgorde). 
Daarna proeven we nog van een speciale rode wijn. Deze wordt een tijd gerijpt in geflambeerde tonnen, wat een bijzondere “donkere” smaak geeft. Daarna worden we nog rondgeleid door het bedrijf en zien we waar de wijn wordt gebotteld en gelabeld en de ruimte waar de wijn rijpt. We proeven ook nog van de witte wijn van dit jaar. Die is nu nog heel zoet, apart hoor…  
Dan zoeken we een aantal wijnen uit en komen bepakt en beladen terug bij de camper. En met zware benen, want dat was wel heel veel proeven in een half uur.  Daarom zijn we nog maar even een wandeling gaan maken naar de wijnvelden. En daarna nog een bakkie koffie.

Dag 7:   donderdag 24 oktober 2013
Ste. Gemme en Sancerrois -  Préhy  97 km  (N 47.76203  O 3.76322)

Vandaag is het wederom stralend weer. Reden om al snel de stoelen en tafel buiten te zetten en daar is gelukkig alle ruimte voor. Het ontbijt doen we nog binnen maar ons eerste bakkie koffie genieten we in de zon. 
Omdat de wolken uitblijven, blijven we tot 3 uur bij de Fouchers wat geen probleem is. Af en toe wordt er vrolijk naar ons gezwaaid. Maar we willen wel verder dus vertrekken we iets na drieën voor een reis van bijna 100 km. Reistijd ongeveer 1 uur en 3 kwartier. Bestemming: de wijnvelden dan de Bourgogne. We rijden door de meest schitterende landschappen en meest troosteloze dorpjes, grijs en grauw en geen mens te bekennen. Maar ook zien we soms bijzondere huizen, zoals deze:

Maar het landschap is geweldig. Het is glooiend, de korenvelden zijn inmiddels gemaaid maar nog wel geelachtig, en we zien steeds meer boom- en wijngaarden. Opeens zien we 2 reeën oversteken die zich echter vervolgens snel uit de voeten maken.
In de verte zien we vanuit de heuvels aan onze linkerhand Auxerre liggen. Even voorbij Auxerre (oostelijk) liggen de bekende wijnvelden van de Bourgogne. Wij rijden naar Préhy, waar het bedrijf van Jean-Marc Brogard ligt. Als het goed is vlakbij een kerk, net buiten het dorp. En dat klopt! We worden ontvangen door 1 van de medewerkers, Pierre. We proeven 4 heerlijke witte wijnen.  Gelukkig schenkt Pierre de glazen iets minder vol dan Olivier gisteren. Want we willen ook nog wandelen. Pierre vertelt over het bedrijf van vader Jean-Marc Brogard, met dan 200 ha wijnvelden. En zoon Julien, die in biologische wijnen doet. In totaal heeft het bedrijf meer dan 100 mensen in dienst. Evenzogoed is Pierre zeer gastvrij en erg vriendelijk. En hij kan goed Engels, ook fijn! Overigens hebben ze hier alleen witte wijnen, maar ik tel zo al 18 (!) verschillende soorten van hetzelfde merk: Chablis. De soorten zijn genoemd naar de velden waar de druiven verbouwd worden. Na het proeven kopen we 4 flessen Chablis wijn: 3 van de “Petit Chablis”en 1 “Chablis Sainte Claire”. Pierre wijst ons nog even waar we de camper kunnen plaatsen, het is een mooie vlakke plek (dus de waterpas komt later pas). En dan wandelen we met Isis nog een rondje door de wijnvelden en via de oude kerk weer terug.
 

We hebben vanaf de plek waar we staan een werkelijk magnifiek uitzocht over de wijnvelden en de omgeving. Dat is wel even genieten!



Dag 8:   vrijdag 25 oktober 2013
Préhy – Haudiomont   256 km  (N 49.11821  O 5.56717)

Het is deze ochtend al vroeg onrustig in en om het grote bedrijf van de fa. Brogard. Het personeel arriveert en zet de auto op de grote parkeerplaats vlakbij onze plek. Even later rijden trekkers af en aan. Pallets vol met flessen wijn worden afgeleverd. We staan dan ook “vroeg” op, langer dan half 9 houden we het niet vol. Maar we genieten ondanks de trekkers van een heerlijk uitgebreid ontbijt met vers gebakken broodjes, een eitje, thee en jus d’orange. En van een prachtig uitzicht! We vertrekken tegen half 11 voor een reis van ruim 250 km, wat ruim 4 uur reistijd inhoudt. Dit binnendoor reizen blijkt steeds weer uit te komen op een gemiddelde snelheid van ongeveer 60 km/uur. Onderweg doen we nog even wat kleine inkopen bij de Intermarché in het plaatsje Bar sur Seine, wat wel heel veel lijkt op Bart Seinen ;-).
Ook zien we onderweg in een plaatsje aparte lantaarnpalen.

Het landschap is prachtig en afwisselend. Heuvelachtig met wijnvelden maar ook zonnebloemen, maïs en korenvelden. Alleen is het meeste al geoogst, dus lastig te herkennen. Dan arriveren we bij onze laatste “France Passion” plek van deze vakantie, de winkel van Brigitte Collot, vlak voor het plaatsje Haudiomont. Er is verder niemand in de winkel dus ze heeft de tijd en is uiterst gastvrij. We bekijken de winkel met wijnen, kazen, worsten en meer Franse delicatessen. Daarna mogen we kazen proeven. We proeven in totaal 5 verschillende soorten kaas, waaronder een blauwe (schimmmel) kaas en een kaas met piment, een pepersoort. Dat laatste was te merken, help, water! Uiteindelijk kopen we een stuk van 3 verschillende kazen, een oude, een “gewone” en een stukje van de blauwe kaas (speciaal voor Dineke). De camper mogen we aan de zijkant van het gebouw plaatsen, met een mooi uitzicht over de velden richting Haudiomont. 




Dag 9:   zaterdag 26 oktober 2013
Haudiomont - Monschau-Höfen (Dui)  220 km  (N 49.11821  O 5.56717)

Deze ochtend is het nat en ontbijten we binnen. Als we tegen half elf vertrekken is het zo goed als droog. Haudiomont ligt in het uiterste noorden van Frankrijk, in de buurt van Metz maar ook al dicht bij de stad Luxemburg. Dus rijden we na een goed uur al België binnen. En even later rijden we dwars door Luxemburg richting Monschau. De camperplek daar is bij hotel restaurant Vennblick, waar we gratis mogen staan. Uiteraard maken we ’s avonds gebruik van hun Belgische keuken.



Dag 10:   zondag 27 oktober 2013
Monschau-Höfen (Dui) -  Ommen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten