woensdag 7 augustus 2013

Zuid Duitsland deel 3

Dag 12:   maandag 5 augustus 2013 
Meersburg - Lindau (€ 9,00 )   46 km   N 47.55869 – O 9.70130
Vanochtend gaan we na het ontbijt Meersburg verkennen. We zijn op loopafstand van het centrum, om precies te zijn 1,1 km. Dat is te doen, en we vertrekken op tijd ivm de warmte.
Meersburg is een mooi stadje met Italiaans aandoende straatjes. Er zijn erg mooie huizen, een kasteel (de Meers-Burg) en heerlijke terrassen. Wij komen terecht op een terras met een schitterend uitzicht over de Bodensee. 
We bestellen Kaffee mit Kuchen, aber.. Wat zegt u mevrouw, keine Kuchen? Nee, pas na half 3. Nou ja zeg, het is weliswaar maandag, maar wat is dat met die bakkers van tegenwoordig..? Maar, mevrouw heeft wel Apfel-Kwark-Flammkuchen-süss in de aanbieding. Het blijkt een complete “pizza” en het is heerlijk. We genieten van deze lekkernij en van het uitzicht. Daarna wandelen we verder, langs het paleis en het kasteel Meersburg. En overal die mooie doorkijkjes en uitzichten over de Bodensee! 
En veel winkeltjes met souvenirs en andere snuisterijen. Zoals een bellenblaas-beer, die om de 20 seconden zelf bellen blaast . Heel grappig! Op de terugweg naar de camper zien we nog een echte Zeppelin vliegen, met de afbeelding van Graf von Hindenburg erop. Het blijkt dat in Friedrichshafen een Zeppelin museum is. Leuk, maar die slaan we over. Terug op de camperplek nemen we koffie en daarna nog wat anders te drinken. We staan op een mooie plek onder een paar grote bomen, en daar is het met deze temperaturen prima toeven. Over de temperatuur besproken, het blijft maar warm, zeg maar heel warm! Hier in Zuid-Duitsland is het helemaal erg warm, tot nu toe elke dag rond de 35 graden. Het schijnt dat het vanaf woensdag wat minder warm wordt, we zullen zien..  We vertrekken naar Lindau, dat ongeveer 40 km verderop ligt. Ook hier is nog voldoende plek voor onze camper. We denken een mooi “koel” plekje te hebben bemachtigd onder de bomen. Dat klopt ook wel, ware het niet dat aan het begin van de avond er 4 auto’s met Sloveens kenteken vlakbij ons komen staan waar een grote groep volwassenen en kinderen uitkomen. Ineens is het gedaan met de rust. De kinderen hebben fietsen en steppen, gitaren en djembe’s, en ze hebben stoelen, potten en pannen. Hoe doen ze dat, met 4 auto’s?  Maar het moet gezegd, ze gedragen zich eigenlijk prima. Dat kan niet gezegd worden van onze Duitse buren die even na de Slovenen arriveren en hun camper pal naast die van ons zetten. De heer des huizes is zeer luidruchtig, schreeuwt tegen zijn vrouw, kinderen en honden. Het geeft ons een vrij ongemakkelijk gevoel. Het is al na twaalven als hij nog de discussie aangaat met de Slovenen. Gelukkig gaat dat goed, maar het blijft nog lang onrustig. En heel warm, het koelt maar nauwelijks af. We hebben wel eens beter geslapen..

Dag 13:   dinsdag 6 augustus 2013 
Lindau - Oberstdorf (€ 19,70 )   70 km   N 47.40932 – O 10.28515
Het is alweer vroeg warm. We ontbijten achter de camper, onder een boom. Onze Duitse buren slapen (gelukkig) uit. En de Slovenen zijn alweer vertrokken. Na het ontbijt gaan we de Insel Lindau per fiets verkennen. Isis mag mee, in haar “kinderzitje”. We vinden Lindau minder mooi dan Meersburg maar het is wel mooi aangelegd, zo op het eilandje. En de Duitsers weten er altijd wel weer voor te zorgen dat het allemaal spik en span is. We wandelen eerst naar de haven. Hier ligt een supermodern passagiersschip. Net als we weer verder willen lopen loeit de scheepshoorn en vertrekt het schip. Het moet achteruit de haven uitvaren, tussen de bekende leeuw en de vuurtoren door. De schipper blijkt een goeie “chauffeur” te zijn, want hij (of zij?) loodst het gevaarte moeiteloos naar open see (uhm, meer dus). Het is alsof je een filmpje terugspoelt.
Je ziet hier in Lindau veel palmbomen, wat een mooi sfeertje oproept. Maar ze staan allemaal in grote potten, de winters zijn hier kennelijk zo streng dat ze niet in de vaste grond kunnen overleven. De winkelstraat is lang en heeft wel aardige gevels, maar echt bijzonder is het allemaal niet. Het stadhuis is wel prachtig. Voor ons opvallend is dat er op de gevel met grote letters staat:  “Soli Deo Gloria”.
Verder komen we nog een mooie gebouw tegen dat een museum blijkt te zijn. En een aardige kerk die ook te bezichtigen is, maar het is”helaas” een saaie protestantse kerk, dus geen mooie beelden en overige versieringen. Na de “verplichte” Kaffee mit Kuchen wandelen we weer naar de fietsen en rijden rustig terug naar de camperplek. Het is inmiddels weer bloedheet, dus we vertrekken z.s.m. met de airco aan, heerlijk! We rijden over de B308 de “Deutsche Alpenstrasse”via Immenstadt en Sonthofen, en het laatstse stuk over de B19 naar Oberstdorf. Plek genoeg op de grote camperplek, maar wel duur. Komt ook door de toeristenbelasting die soms moet worden betaald. Hiet is dat € 2,65 pp. Het is nog steeds erg warm, hoewel we hier op ruim 800 meter zitten. In de verte horen we het al rommelen, we gaan het vast niet droog houden. 

Dan horen we iets heel anders: koebellen. En we zien over de openbare weg een kudde koeien aankomen. Luid en duidelijk! En een boer op de fiets er achteraan. Ze moeten ongetwijfeld gemolken worden en gaan dan ’s nachts op stal. Hopelijk gaan ze morgen niet al te vroeg weer richting de alpenwei. Het onweer komt wel in de buurt en het regent ook wel even, het dreigt steeds maar het blijft vrij rustig. Inmiddels is het mooi afgekoeld, lekker slapen vannacht!


Dag 14:   woensdag 7 augustus 2013 
Oberstdorf -  Garmisch Partenkirchen (€ 14,00 )   106 km   N 47.46317 – O 10.69112
We zijn niet wakker geworden door de koeien, dat scheelt (vast een paar uur)! Het regent wel een beetje, maar dat is al snel over. We denken erover om de Breitachklam te lopen, dat is hier in de buurt van Oberstdorf. Daarvoor wandelen we het dorp in, naar het station. Daar is ook de touristinfo. Het is ongeveer een km vanaf de camperplek. Alleen, de temperatuur is alweer behoorlijk opgelopen en Isis heeft het tongetje alweer op de pootjes hangen. Dus kiezen we voor een rondje door het dorp, met uiteraard ook een bezoekje aan een van de onvermijdelijke terrassen. De obers lopen in onvervalste Lederhosen und die Oberinnen hebben de “Heidi-look”. Het werd dus niet de Breitach klam, maar klam was het toch wel. Dan slenteren we verder door Oberstdorf , het is er echt gezellig, gemütlich dus! Er spelen vier kinderen muziek op de hoek van een straat. Saxofoon, viool en 2 blokfluiten.. aparte combi, maar het klinkt mooi! 
 Wat vooral opvalt is het grote aantal sportzaken hier. Logisch, met een omgeving waar zowel zomer- als wintersport kan worden bedreven, maar het zijn er wel erg veel. In een schoenenzaak met alleen maar wandelschoenen koopt Dineke een paar schoenen, 60 euro goedkoper dan in Nederland. Kijk, da’s ff de moeite! En dan al die bloemen aan de balkons, en de vele muurtekeningen.. schitterend!



Op de terugweg naar de camperplek wandelen we nog langs de skischans van Oberstdorf. Mooi, maar die van Garmisch is bekender, daar gaan we vandaag heen. We rijden een prachtige route binnendoor, die voor een deel door Oostenrijk gaat. Via Sonthofen, Hindelang en bij Oberjoch rijden we Oostenrijk binnen. Dan gaat het verder via Weissenbach en Reutte richting de Fernpass. Vlak voor deze bekende pas (De weg Füssen naar Insbruck) gaan we linksaf naar Garmisch Partenkirchen. Een half uur later rijden we Duitslands bekendste wintersportplaats binnen, vooral bekend van het schansspringen op nieuwjaarsdag. De camperplek is helemaal aan de andere kant van de plaats, waardoor we een groot deel al kunnen bekijken. We worden er nog niet enthousiast van.. Maar wellicht is dat morgen anders als we erdoor lopen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten